Tradycyjny cukier cechuje się dużą kalorycznością i dlatego doczekał się pojawienia wielu zdrowszych zamienników.
Jednym z nich jest jego trzcinowa odmiana. Podpowiadamy, czym się charakteryzuje i jak wpływa na ludzki organizm.
Cukier trzcinowy a cukier biały
Cechą wspólną wspomnianych odmian cukru jest główna część ich składu w postaci sacharozy. Pomimo tego produkt wykonany z trzciny zawiera znacznie więcej składników mineralnych i stanowi znacznie zdrowszą formę słodzika.
Pozbawiony melasy nierafinowany cukier trzcinowy posiada prawie 20% mniej sacharozy od swojego klasycznego, białego odpowiednika. Ponadto zawiera nieco mniej kalorii i dlatego sprawdzi się wśród osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy bez konieczności całkowitej rezygnacji ze słodkich przekąsek.
Cukier trzcinowy – czy jest zdrowy?
Jak wspomniano powyżej cukier trzcinowy zawiera pewne ilości cennych składników mineralnych. Są to potas, wapń, żelazo, miedź orz magnez. Ponadto można w nim znaleźć witaminy z grupy B oraz C.
Oczywiście nie są to oszałamiające ilości składników odżywczych, ale warto stawiać na cukier zawierający coś więcej niż samą sacharozę. Opisywana odmiana cukru spożywana w niewielkich dawkach nie będzie miała negatywnego wpływu na ludzki organizm. Według najnowszych badań dzienna porcja tego produktu nie powinna przekraczać kilku łyżeczek, a każda z nich zawiera około 20 kcal.
Poczytaj więcej o zdrowym odżywianiu w portalu https://www.okurcze.pl/.
Należy zaznaczyć, że nadmierne spożywanie cukrów w każdej postaci może prowadzić do znacznego wzrostu masy ciała i do pojawienia się dokuczliwych problemów zdrowotnych. Poza tym energia uzyskana ze spożycia cukru trzcinowego powinna być spożytkowana w prawidłowy sposób, na przykład do wybranej aktywności fizycznej.